Proiecte pe care le susținem

Talentul dublat de muncă perseverentă duce la excelență. O susținem, din suflet, pe Antonia Jelea Mancer!

Antonia Jelea Mancer este o fetiță de 11 ani din Alba Iulia, care cucerește pe toată lumea cu talentul și veselia ei. În doar patru ani de la începerea studiului viorii, ea are deja un palmares de invidiat, obținând multe premii întâi și premii de excelență la concursurile la care a participat.

Antonia are un deosebit talent muzical, descoperit și cultivat mai apoi de d-na prof. Mariana Lungu de la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia. Întâlnirea dintre cele două a fost parcă predestinată: părinții Antoniei au venit la Liceul de Arte pentru a se interesa de un profesor de vioară pentru Antonia, profesoara Mariana Lungu s-a oferit să testeze fetița pentru a verifica aptitudinile acesteia, iar după această scurtă întâlnire a fost clar că avea de-a face cu un copil talentat, inteligent, dornic să învețe vioara.

Din prima clipă a existat o compatibilitate perfectă între dascăl și elev: dorința de învățare a fetiței a întâlnit devotamentul, tactul și priceperea profesorului care aștepta parcă un asemenea ”caz”.

Doamna Mariana Lungu, profesoara Antoniei, a făcut o scurtă trecere în revistă a evoluției extraordinare a tinerei violoniste.

”Prima lecție de vioară a avut loc la 18 martie 2013. Este importantă această dată, deoarece performanțele pe care le voi menționa se derulează pe parcursul a mai puțin de 4 ani. Unora le trebuie 2-3 ani să descopere cum se cântă la vioară. Antonia a învățat cu multă sârguință, a studiat zilnic cât alții într-o săptămână, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. După exact un an de studiu, în martie 2014, a participat la Festivalul „Johann Sebastian Bach” de la Cluj Napoca unde obține Diploma de Excelență și este invitată să cânte în Gala Laureaților. Acesta a fost momentul în care am insistat ca Antonia să se transfere de la Școala generală ”Vasile Goldiș” la Liceul de Arte „Regina Maria”, pentru a beneficia de o îndrumare susținută, completată și cu celelalte discipline de specialitate. Munca a devenit mai intensă, orele de studiu s-au înmulțit, s-au stabilit criterii noi de performanță, astfel că palmaresul Antoniei s-a completat cu: Premiul I la Concursul „Șansă Egală”- februarie 2015, Tg. Mureș;   Premiul I la Concursul Internațional „Sigismund Toduță”- martie 2015, Deva;

Diploma de Excelență și Marele Premiu al Festivalului ”Johann Sebastian Bach”- martie 2015, Cluj Napoca;  Participarea, pe rând, la toate fazele Olimpiadei de Interpretare Instrumentală: faza județeană la Alba Iulia, faza zonală (5 județe) la Deva, amândouă cu Premiul I, faza națională la Suceava unde a obținut Premiul I cu maximum de puncte (100 puncte); Premiul I la Festivalul-concurs de interpretare vocal-instrumentală ”Un talent înnăscut” – mai 2015, Râmnicu Vâlcea.  În decembrie 2015, a susținut un microrecital la Institutul Cultural Român de la Viena, alături de un grup de copii de la Liceul de Arte ”Regina Maria ” conduși de d-na prof. Cristina Florea.

În anul 2016, a fost invitată să susțină un recital în Concertul de deschidere a Festivalului ”Johann Sebastian Bach”, în calitate de câștigător al Marelui Premiu al ediției precedente. Au urmat apoi fazele Olimpiadei de Interpretare instrumentală: faza județeană – Premiul I; faza zonală la Arad – Premiul I; faza națională la București – Premiul II”.

”Mâna Antoniei a crescut, odată cu ea, așa că a trebuit schimbată vioara cu o mărime mai mare. Acest lucru a necesitat o perioadă de acomodare, de aceea Antonia a fost nevoită să stea departe de concursuri o bună bucată de timp. A participat însă la toate acțiunile și activitățile liceului, făcându-i foarte mare plăcere să cânte în diferite locuri. Pe lângă talentul muzical recunoscut, Antonia are numeroase alte calități: este o fetiță foarte bine educată, este o fire veselă, deschisă, plăcută, sociabilă, prietenoasă, inteligentă, perseverentă, ambițioasă, modestă. Nu este deloc o răsfățată cum s-ar putea crede, viața dându-i deja hopuri pe care să le treacă. Are un caracter puternic, este dârză și serioasă ,a înțeles că numai muncind asiduu o să-și îndeplinească visele”, a mai precizat doamna Mariana Lungu.

La invitația Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia, Antonia a susținut un microrecital la Ambasada Chinei la București, în 21 ianuarie 2017. Atunci am cunoscut-o cu adevărat pe Antonia și confirmăm că are toate aceste calități. Frumusețea caracterului ei și talentul deosebit au convins echipa Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia să o includă în campania ”Produs din suflet pentru comunitate”, prin care dorim să îi dăruim o vioară potrivită vârstei și îndemânării sale, care să îi permită să își cultive în continuare talentul!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s